ΚΙΡΣΟΙ

Ο αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος Γιώργος Ρόκας στην Αθήνα ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφοφόρων αγγείων του σώματος.

Οι φλέβες των ποδιών μας μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά, μέσω ενός συστήματος βαλβίδων. Υπάρχουν δύο είδη φλεβών: οι επιφανειακές και οι εν τω βάθει. Στην περίπτωση που οι επιφανειακές φλέβες νοσήσουν, τότε αποκτούν σχοινοειδή μορφή (κιρσούς), οι οποίοι, εάν δεν θεραπευτούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονή, αιμορραγία ή και εξελκώσεις των κάτω άκρων.

Για τη θεραπεία, οι ασθενείς επιφανειακές φλέβες πρέπει να αφαιρεθούν ή να αποκλειστούν χειρουργικά από την κυκλοφορία. Η λειτουργία τους αποκαθίσταται από τις εν τω βάθει φλέβες, οι οποίες αναλαμβάνουν τη μεταφορά του επιπρόσθετου όγκου του αίματος.

156663-11695883_1608115949469233_1

Στην περίπτωση που νοσήσει το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, επέρχονται σημαντικές διαταραχές στην αιματική ροή. Τυχόν ανεπάρκεια των εν τω βάθει φλεβών επιφέρει χρόνιες παθήσεις, όπως η χρόνια φθορά των φλεβικών βαλβίδων, η θρόμβωση και άλλες συναφείς επιπλοκές, όπως η πνευμονική εμβολή.

Καθώς η φλεβική νόσος είναι εξελικτική, εάν δε θεραπευτεί, οδηγεί σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η οποία ξεκινά με την τάση των κάτω άκρων να πρήζονται, συνεχίζεται με τον αποχρωματισμό του δέρματος και καταλήγει σε ανοιχτές πληγές (εξελκώσεις).

Συνεπώς, όσο πιο σύντομα διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί μια νόσος των φλεβών, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Ο αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος Γιώργος Ρόκας στην Αθήνα αναλαμβάνει την έγκαιρη και υπεύθυνη διάγνωση της νόσου, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Διάγνωση

Για να καθοριστεί ο τύπος και η βαρύτητα μιας νόσου των φλεβών, λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό του ασθενή και γίνεται προσεκτική εξέταση των ποδιών του σε διαφορετικές θέσεις, δίνοντας στον ιατρό μια αρχική εικόνα του προβλήματος.

Για ακριβέστερη διάγνωση, ο ιατρός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει υπέρηχο doppler, duplex έγχρωμης ροής, ρεογραφία ανάκλασης φωτός (LRR) (επίσης γνωστή και ως φωτοπληθυσμογραφία), φλεβογραφία, οι οποίες προσφέρουν πληροφορίες για τη λειτουργία των βαλβίδων και την κατεύθυνση της αιματικής ροής.

Επιλογές θεραπείας

Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, η θεραπεία συστήνεται ιδιαίτερα για ιατρικούς λόγους, καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαριές και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν, αν η πάθηση αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Η συμπιεστική μέθοδος αποτελεί τη βασική θεραπεία για τις νόσους των φλεβών και επιδιώκει τη μείωση του πλάτους της φλέβας, για να επιταχύνει τη ροή του αίματος σε αυτή και να μειώσει το πρήξιμο στο πόδι. Ωστόσο, αφότου η φλέβα διασταλεί, δεν μπορεί ποτέ ξανά να συμπτυχθεί στο αρχικό της μέγεθος, οπότε η συμπιεστική θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή.

Η χειρουργική εξαίρεση της φλέβας (με σαφηνεκτομή ή ενδοφλεβική θεραπεία) από την κυκλοφορία πλεονεκτεί έναντι της συμπιεστικής μεθόδου, καθώς αφαιρεί την αιτία της νόσου, αντί απλώς να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα.

Η σαφηνεκτομή είναι η τυπική θεραπεία, που περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση των μεγάλων κιρσωδών φλεβών. Συνήθως πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η ανάρρωση απαιτεί περίπου τρεις εβδομάδες.

varicose-veins-during-pregnancy

Ενδοφλεβική θεραπεία κιρσών

Η ενδοφλεβική θεραπεία πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και η εξαίρεση της νοσούσας φλέβας από την κυκλοφορία πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, αναίμακτα και ανωδυνα με τη χρήση λέιζερ, ραδιοσυχνοτήτων ή σκληροθεραπείας με αφρό και αποτελέσματα θεαματικά, καλύτερα από την κλασική χειρουργική θεραπεία.

Η θεραπεία των κιρσών με το laser ELVeS® Painless

Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες διεθνείς μελέτες, το laser ELVeS® PainLess αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ανώδυνη διαδικασία για τη θεραπεία των φλεβικών κιρσών. Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, χωρίς νοσηλεία, διαρκεί από 30-45 λεπτά και επιτρέπει στους ασθενείς να αισθάνονται εντελώς άνετοι κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη θεραπεία.

Σε αυτή τη διαδικασία, ο καθετήρας ELVeS Radial εισάγεται στη ελαττωματική φλέβα μετά από παρακέντηση. Η οπτική ίνα διαχέει ακτινικά την ενέργεια του λέιζερ στα τοιχώματα, προκαλώντας στοχευμένη φωτοθερμική δράση, που σφραγίζει πλήρως την πάσχουσα φλέβα. Μετά τη διαδικασία, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα και δεν προξενούνται ουλές. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητας αμέσως (1-2 ημέρες) μετά τη θεραπεία με το ELVeS PainLess.

Βασικά οφέλη του ELVeS® PainLess

  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.
  • Απόλυτα άνετη θεραπεία για τον ασθενή.
  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου αποθεραπείας.
  • Δεν προξενεί ουλές στους ασθενείς.
  • Ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πρήξιμο.
  • Εξαιρετικά ιατρικά και αισθητικά αποτελέσματα.
  • Γρήγορη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες.

Διαβάστε αναλυτικά για τη σύγχρονη και ανώδυνη θεραπεία των φλεβικών κιρσών με laser.