Ο αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος Γεώργιος Ρόκας αναλαμβάνει στο ιατρείο του στην Αθήνα την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών με τις μεθόδους της σκληροθεραπείας, των ειδικών μη επεμβατικών laser και της θερμοπηξίας.

Ευρυαγγείες ονομάζουμε τις διατεταμένες μικρές κόκκινες ή μπλε φλέβες που διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Οι ευρυαγγείες συνήθως αποτελούν μόνο κοσμητικό πρόβλημα, ενώ σπανιότερα προξενούν και ενοχλήσεις (κάψιμο, αίσθηση βάρους, μούδιασμα, κράμπες, κ.ά.).

image1-1111

Η διάμετρος των ευρυαγγειών ποικίλλει από 0,1mm έως 1mm και κατά περίπτωση εμφανίζονται ως μεμονωμένοι (τριχοειδείς) φλεβικοί κλάδοι ή και ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί με θυσανοειδή ή αραχνοειδή μορφή.

Θεραπεία ευρυαγγειών με θερμοπηξία

Θεραπεία ευρυαγγειών με θερμοπηξία

Οι ευρυαγγείες ενδέχεται να εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της παθολογικής διάτασης μεγαλύτερων φλεβών (φλεβεκτασιών) ή λόγω φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσών).

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η παρουσία τους σχετίζεται με την κληρονομικότητα, την εγκυμοσύνη και τις ορμονικές διαταραχές. Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία και οι μικροτραυματισμοί αναφέρονται επίσης ως αίτια εμφάνισης των ευρυαγγειών.

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συνήθως στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του μηρού και γόνατος, στην έσω επιφάνεια της κνήμης και του αστραγάλου, στην έξω επιφάνεια του ποδιού αλλά και στην περιοχή του κορμού και του προσώπου.

Το σύστημα θερμοπηξίας TC3000

Το σύστημα θερμοπηξίας TC3000

ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ

Θεραπευτικές επιλογές

Ο αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος Γεώργιος Ρόκας εφαρμόζει, στο ιατρείο του στην Αθήνα, ένα εύρος θεραπευτικών μεθόδων, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ευρυαγγειών.

Η σκληροθεραπεία και τα ειδικά μη επεμβατικά laser αποτελούσαν μέχρι τώρα τις πιο αξιόπιστες επιλογές θεραπείας, έχοντας όμως σημαντικούς περιορισμούς:

Η σκληροθεραπεία (κλείσιμο της φλέβας με την έγχυση σκληρυντικής ουσίας) αποτελεί βασική επιλογή για τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιοχές του σώματος (π.χ. πρόσωπο, αστραγάλους), ούτε σε πολύ λεπτά αγγεία (<0.3mm). Είναι αρκετά επώδυνη θεραπεία, κατόπιν αυτής απαιτείται η χρήση ελαστικών καλτσών, ενώ στα σημεία της θεραπείας παρατηρούνται μώλωπες ή και υπερμελάγχρωση του δέρματος για αρκετές ημέρες.

Τα ειδικά μη επεμβατικά laser έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη θεραπεία των ευρυαγγειών, όμως η χρήση τους δεν ενδείκνυνται για όλους τους τύπους δέρματος, ούτε για όλες τις εποχές του χρόνου. Η θεραπεία με laser απαιτεί αρκετές συνεδρίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα (ιδίως στα πόδια), ενώ η μη ενδεδειγμένη χρήση τους έχει συσχετιστεί με σημαντικές επιπλοκές (αποχρωματισμό, έγκαυμα).

Η θερμοπηξία είναι η καινοτομική μέθοδος που άλλαξε δραματικά το πεδίο θεραπείας των ευρυαγγειών. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς και τα προβλήματα της σκληροθεραπείας και των laser, η θερμοπηξία με το σύστημα TC3000 δίνει άμεση λύση στη θεραπεία των ευρυαγγειών σε κάθε περιοχή του σώματος, σε κάθε τύπο δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, με απόλυτη ασφάλεια και ανώδυνο τρόπο.

Θερμοπηξία: η ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία

Η μέθοδος της θερμοπηξίας με το σύστημα TC3000 ξεκίνησε στην Ευρώπη από το 1999 και αναπτύχθηκε από κορυφαίους φλεβολόγους, ειδικά για τη θεραπεία των ευρυαγγειών.

Μετά από μακροχρόνια κλινική εμπειρία με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ευρώπη, το σύστημα θερμοπηξίας TC3000 / VEINWAVE εγκρίθηκε και στις ΗΠΑ από τον FDA ως μια καινοτομική μέθοδος για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, της ροδόχρου νόσου και των κόκκινων κηλίδων.

Σήμερα, το σύστημα θερμοπηξίας TC3000 αποτελεί την κύρια επιλογή των αγγειολόγων – φλεβολόγων σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία των ευρυαγγειών.