ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Άλλο ένα δύσκολο και βασανιστικό για τους ασθενείς πρόβλημα που άπτεται του πεδίου δράσης του Αγγειοχειρουργού, είναι το λεμφοίδημα.
Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει άλλο ένα σύστημα αγγείων, εκτός από τις αρτηρίες και τις φλέβες: τα λεμφαγγεία.

Πρόκειται για ένα ευρύ δίκτυο αγγείων που συνήθως συνοδεύει τις αρτηρίες και τις φλέβες σε όλο το σώμα μας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας, αφού απάγει τη λέμφο από τους ιστούς του σώματος, τη μεταφέρει στους λεμφαδένες που βρίσκονται σε συναθροίσεις σε συγκεκριμένα σημεία και από εκεί η λέμφος διοχετεύεται στο φλεβικό σύστημα και μπαίνει στη συστηματική κυκλοφορεία του αίματος. Τόσο τα λεμφαγγεία όσο και οι λεμφαδένες έχουν σημαντικότατο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας.

466436432

Η λέμφος περιέχει προιόντα του μεταβολισμού των ιστών-κυττάρων, προϊόντα αποδόμισης των ιστών και εξουδετερωμένους παθογόνους παράγοντες, όπως μικρόβια και ιούς που μεταφέρει στους λεμφαδένες για να υποστούν επιπλέον αποδόμιση-εξουδετέρωση και στη συνέχεια να καθαριστούν από την κυκλοφορία του αίματος.

6770807

Βλάβη αυτού του δικτύου σε οποιοδήποτε επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα να μην εκτελείται αυτή η λειτουργία και να αθροίζεται λεμφος περιφερικότερα της βλάβης.

Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι τραυματική, μετά από χειρουργεία, ή κληρονομική (εκ γεννετής).

Το ορατό αποτλελεσμα αυτής της βλάβης είναι το οίδημα (πρήξιμο) περιφερικότερα του σημείου που έγινε. Μπορεί να είναι ένα ήπιο μετεγχειρητικό οίδημα που σιγά σιγά θα υποχωρεί, μόνιμο ή προοδευτικά επιδεινούμενο όπως συμβαίνει σε κληρονομικές μορφές λεμφοιδήματος.

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος αν πρόκειται για το μετατραυματικό ή το μετεγχειρητικό γίνεται με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή γάντι αν πρόκειται για το χέρι, φαρμακευτικές ουσίες που δρουν στο τοίχωμα των λεμφαγγείων και βελτιώνουν τη λειτουργία τους και αποιδηματική αγωγή.
Η θεραπεία της κληρονομικής μορφής γίνεται επίσης με ειδικές κάλτσες λεμφοιδήματος, ειδικές μπότες λεμφοιδήματος, λεμφικό μασάζ από εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές, φαρμακευτικές ουσίες που βελτιώνουν τη διαπερατότητα των λεμφαγγείων και είναι χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που πάσχει, πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τη σωστή αγωγή και όσο πιο συνεπής είναι σε αυτή την αγωγή, τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη και η πρόγνωση του προβλήματός του, γιατί πρόκειται για ένα συνεχώς επιδεινούμενο και βασανιστικό πρόβλημα.
Μπορεί να συνυπάρχει με φλεβική ανεπάρκεια, κάτι που μόνο ο Αγγειοχειρουργός μπορεί να εκτιμήσει, οπότε σε αυτή την περίπτωση επιβάλεται να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια, είτε χειρουργικά είτε με laser, για να βελτιωθεί η εικόνα του ασθενούς όσον αφορά το οίδημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της θρόμβωσης.