Ο όρος διαβητικό πόδι περιγράφει την κατάσταση του διαβητικού ασθενούς με εξέλκωση, λοίμωξη, καταστροφή των υποκείμενων ιστών, συνοδευόμενη από νευρολογικές διαταραχές και διαφόρων βαθμών αρτηριακά προβλήματα του άκρου.

Οι διαβητικοί ασθενείς πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, λόγω ελλιπούς αισθητικότητας. Η καθημερινή παρακολούθηση, η υγιεινή και η χρήση ειδικών υποδημάτων αποτελούν βασικούς κανόνες φροντίδας για τα πόδια των ασθενών με διαβήτη. Η έλλειψη φροντίδας οδηγεί σε φλεγμονές και μεγαλύτερες βλάβες, όπως η εξέλκωση, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλος του ασθενούς. Στατιστικές δυτικών χωρών υπολογίζουν ότι ποσοστό 4-10% των σακχαροδιαβητικών αναπτύσσουν διαβητικό έλκος.

Για τη θεραπεία των διαβητικών ελκών χρησιμοποιούνται κυρίως αντιβιοτικά και επιθέματα, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία η θεραπεία των ελκών με ειδικού μήκους κύματος μη επεμβατικά laser.

Στην περίπτωση στενώσεων και αποφράξεων αρτηριών του διαβητικού ποδιού, εκτός από τη χειρουργική θεραπεία, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται με επιτυχία τεχνικές επαναιμάτωσης με αγγειοπλαστική.

Διαβητικό πόδι

Διαβητικό πόδι